Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Αξιοθέατα

Τα αρχοντικά

arxontikoΣε πολλές περιοχές στο νομό Κοζάνης, υπάρχουν πλούσια αρχοντικά, διακοσμημένα με αρχιτεκτονική που συνδυάζει βυζαντινά και οθωμανικά στοιχεία. Δοξάζουν τους τεχνίτες και τους ζωγράφους που συνέβαλαν στην δημιουργία τους. Είναι διώροφα και το ισογειό τους είναι χτισμένο από πέτρα, για αντοχή. Ο επάνω όροφος έχει εξώστες και είναι διακοσμημένος με υαλογραφίες και περίτεχνα ξυλόγλυπτα. Πολλά αρχοντικά είχαν γύψινες διακοσμήσεις και προστατευτικές σιδεριές στα κάτω παράθυρα.

Ο πλούτος και η ευημερία που γνώρισε η Σιάτιστα από το εμπόριο τον 18ο και 19ο αιώνα αποτυπώθηκαν στα αρχοντικά της. Arxontiko PoulkosΤριώροφα, με ντόπια τεχνοτροπία και πλήθος επιρροών από τα ταξίδια των Σιατιστινών, τα αρχοντικά της πόλης μαρτυρούν μια εποχή ευημερίας και δημιουργίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το αρχοντικό της Πουλκώς.

Το αρχοντικό της Πουλκώς ή αρχοντικό Πουλκίδη, είναι ένα θαυμάσιο σπίτι του 1752 που χτίστηκε από Κονιτσιώτες μαστόρους με εμφανείς επιρροές από τα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά ευρωπαϊκά ρεύματα της περιοχής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το εξαιρετικά φτιαγμένο τζάκι του.

Αρχαιολογικός χώρος Αιανής

Η αρχαία πόλη της Αιανής, που αριθμούσε 12000 κατοίκους, ήταν η σημαντικότερη του αρχαίου βασιλείου της Ελίμειας. Από τα ευρηματά της οι αρχαιολόγοι συμπεραίνουν ότι στην περιοχή ήκμασε ανώτερος σπουδαίος πολιτισμός. Ξεκινήστε την περιήγηση σας από την ακρόπολη, στην κορυφή του λόγου και συνεχίστε στη Νεκρόπολη, λίγο πιο κάτω στον κάμπο, έναν τόπο που χρησίμευε ως νεκροταφείο ευγενών από την περιοχή του χαλκού ως τα υστεροελληνικά χρόνια.

Arxaiologikos_xoros

Κάστρο και Ακρόπολη Σερβίων

Kastra_Serbion

Στο πλάτωμα των Αγίων Αναργύρων, δίπλα στο μεγάλο φαράγγι, ακολουθείστε το καλοσχηματισμένο μονοπάτι. Αρχικά θα περάσετε δίπλα από τα ανθρωπόμορφα βράχια της Χούνης με τους ορμητικούς χειμάρρους στη βάση τους και θα καταλήξετε στη βυζαντινή καστροπολιτεία. Θαυμάστε το στρατηγικό σημείο όπου είναι χτισμένη και τον σχεδιασμό της ακρόπολης. Περπατήστε ανάμεσα στα ερείπια του επισκοπικού ναού του Αγίου Δημητρίου Σερβίων, που όλοι εδώ αποκαλούν Σαράντα Πόρτες. Το πιο όμορφο σημείο της πόλης είναι εδώ.

Μπουχάρια και Ναχτάρια

Mpouxaria

Τα μπουχάρια - καμινάδες στα κοζανίτικα - είναι ιζηματογενείς κολόνες, από κοκκινωπό χαλικόχωμα, με σχιστόλιθικές πλάκες σαν καπέλα και αποτελούν ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο.

Τα ναχτάρια είναι κωνικές εξάρσεις του εδάφους, ένα πλέγμα πυραμίδων που δημιούργησε η φύση σε μια αργή διαδικασία που χρειάστηκε 70000 χρόνια. Το θέαμα είναι καθηλωτικό, ειδικά αν φτάσετε εκεί την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Makedonikos_tafos

Μακεδονικός Τάφος Σπηλιάς

Ο τάφος χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ. κι έχει πολλές αρχιτεκτονικές ομοιότητες με τους βασιλικούς μακεδονικούς τάφους της Βεργίνας και των Λευκαδίων. Η ανασκαφή του έγινε στο διάστημα 1986 - 1987.

Ίμερα

Imera

Τα Ίμερα είναι ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός στον οποίο ζούσαν οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του φράγματος, με τις οικογενειές τους. Όταν το έργο ολοκληρώθηκε, ο οικισμός εγκαταλείφθηκε σχεδόν εν μια νυκτί και από τότε καταρρέει μέρα με τη μέρα. Υποδειγματικά ρυμοτομημένος, με σπίτια, εστιατόριο και συνεργείο αυτοκινήτων, ο οικισμός-φάντασμα του Πολυφύτου αποτελεί μια ειδυλλιακή παραλίμνια τοποθεσία του Αλιάκμονα.

Σχεδόν στο μέσον της διαδρομής Αύρα - Ίμερα, ένα μικρό κομμάτι γης βυθίζεται και αναδύεται στα νερά της λίμνης, ανάλογα με τις μεταβολές στη στάθμη της. Θα το αναγνωρίσετε εύκολα από τα δαχτυλίδια που ζωγραφίζει το νερό στη βάση του. Στην πραγματικότητα το νησάκι στα Ίμερα, είναι μια προεξοχή της όχθης.

Προηγούμενη σελίδα  |  Επόμενη σελίδα

Φωλιά_της_Νεράιδας


Copyright 2010 - 2015   |   Σχεδίαση ιστοσελίδας pcLoading