Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Εκκλησίες - Μοναστήρια

Η λαμπρή βυζαντινή περίοδος άφησε ένα μεγάλο αριθμό ναών και μοναστηριών. Η αυστηρότητα της θρησκευτικής τέχνης αυτών των μνημείων εκφράζει το πνεύμα του Βυζαντίου: Ο ναός ήταν ένας ιερός χώρος, απαλλαγμένος από όλα τα "διαταρακτικά στοιχεία" της καθημερινής ζωής, με χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό ύφος, τοιχογραφίες, εικόνες, μωσαϊκα, ξυλόγλυπτα και χρυσά αντικείμενα που αποτυπώνουν το θρησκευτικό ζήλο των Βυζαντινών. Αν βρεθείτε στο νομό Κοζάνης, αξίζει να επισκεφτείτε τα παρακάτω θρησκευτικά μνημεία.

Μονή Αναλήψεως

Η Μονή Αναλήψεως ιδρύθηκε το 1945. Αποτελείται από ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα με μοναχές που ζουν κοινοβιοτικά και ασχολούνται σε διάφορα εργαστήρια χειροτεχνίας. Ιδιαίτερα φημισμένα είναι τα υφαντά τους.

Μονή Παναγίας Μικροκάστρου

Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1753 και βρίσκεται σε θέση που προσφέρει πανοραμική θέα του Βοΐου, μέχρι την Πίνδο. Είχε σημαντική δράση στους εθνικούς αγώνες και εορτάζει στις 15 Αυγούστου. Την παραμονή της γιορτής φτάνουν έφιπποι οι Σιατιστινοί, με τα άλογα τους στολισμένα για να τιμήσουν και να ευχαριστήσουν την Υπέρμαχο Στρατηγό για την θαυματουργή της δύναμη. Στον κεντρικό ναό της μονής, που είναι βασιλικού ρυθμού, υπάρχει εικόνα της Παναγίας που αποδίδεται στο χρωστήρα του Λουκά.

Moni_Panagias_Mikrokastou

Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Κοζάνης

Agios_Nikolaos

Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου θεμελιώθηκε το 1664, ανακαινίστηκε το 1721 και αγιογραφήθηκε το 1730. Από το 1986 άρχισε η αναπαλαίωση του και ο καθαρισμός των τοιχογραφιών και εικόνων του. Ιδιαίτερη σημασία έχουν το κωδωνοστάσιο του 1855, το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ο δεσποτικός θρόνος, ο άμβωνας, το κουβούκλιο της Αγίας Τράπεζας και ο επιτάφιος που κεντήθηκε με μαλλιά γυναικών (1672).

Psifidoto

Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Αιανής

Με ψηφιδωτά απαράμιλλης τέχνης στο δάπεδο, ανέγγιχτα από τη φθορά του χρόνου, ο παλαιοχριστιανικός ναός της τρίκογχης παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Παρασκευής στην Αιανή, είναι ένα από τα ομορφότερα μνημεία της περιοχής. Δίπλα στο ναό βρίσκεται το ασκηταριό, ένα υπόγειο οικοδόμημα ρωμαϊκής εποχής που ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, τάφος κάποιου τοπικού άρχοντα.

Agios_Nikolaos

Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Βελβεντού

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Βελβεντό, ένας μονόχωρος ναός με υπέροχο ξύλινο χαγιάτι και τοιχογραφίες του 1588. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά τέμπλα του ελλαδικού χώρου με αγιογράφηση σε όλη την εξωτερική τοιχοποιία του. Δίπλα στον ναό βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Μηνά.

Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Σιάτιστας

Agias_Paraskeui

Ένα αριστούργημα τεχνικής σε όλες τις διαστάσεις: Θαυμάσια βιτρό, περίτεχνα ξυλόγλυπτα, κομψοτεχνήματα στις λεπτομέρειες του τέμπλου. Ο ναός χτίστηκε το 1677 και ο αγιογράφος συμπεριέλαβε στις παραστάσεις του γυναικωνίτη το γενεαλογικό δέντρο της σοφίας και της γνώσης: Στη βάση εικονίζεται ο Χριστός και στα κλαδιά του ο Σόλωνας, ο Πλούταρχος, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας και η σοφή Σίβυλλα. Κάτι που για πολλούς ιστορικούς λειτουργεί ως τεκμήριο της ελληνικότητας της αρχαίας μακεδονίας. Μία σπάνια περίπτωση αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσα στην αρχαιοελληνική κληρονομιά και την ελληνοχριστιανική φιλοσοφία.

Προηγούμενη σελίδα  |  Επόμενη σελίδα

Φωλιά_της_Νεράιδας


Copyright 2010 - 2015   |   Σχεδίαση ιστοσελίδας pcLoading