Menu Close

Γενικές πληροφορίες

H Νεράιδα είναι οικισμός – δημοτικό διαμέρισμα (πρώην κοινότητα) του Δήμου Σερβίων, στο Νομό Κοζάνης, στη δυτική Μακεδονία. Είναι παραλίμνιος οικισμός της λίμνης του Πολυφύτου, βρίσκεται δίπλα στη λίμνη, ψηλά στο λόφο Νεράιδας και στα όρια του βρίσκεται η γέφυρα Σερβίων, που αποτελεί τμήμα της εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης, ενώ απέχει 6 χιλιόμετρα από την έδρα του δήμου στον οποίο ανήκει, τα Σέρβια.

Απέχει 20 χιλιόμετρα από την Κοζάνη, 142 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης και 107 χλμ. βορειοδυτικά της Λάρισας. Κατά την απογραφή του 2011 η Νεράιδα είχε 148 κατοίκους.

Η έκταση του σημερινού οικισμού χωρίς εσωτερικά ύδατα, είναι 9,248 τ.χλμ., ενώ η συνολική επιφάνεια του χωριού μαζί με εσωτερικά ύδατα, ανέρχεται σε 12,198 τ.χλμ.

Η Νεράιδα είναι ένα χωριό που υπηρετεί τον τουρισμό με τον καλύτερο τρόπο. Ταβέρνες, καφετέριες, πιτσαρίες, συνήθως οικογενειακές επιχειρήσεις, φημίζονται για το υψηλό αίσθημα φιλοξενίας και το μεράκι στην εργασία τους. Τα αγνά και ποιοτικά υλικά που χρησιμοποιούν, η καλή και ποιοτική μουσική σε συνδυασμό με την μαγευτική θέα ανταμείβουν τον κάθε επισκέπτη, αφήνοντάς του τις καλύτερες εντυπώσεις.

Νεράιδα Κοζάνης

Αθλητισμός

Ο Ναυτικός Όμιλος Κοζάνης «Αλιάκμων» ο οποίος έχει την έδρα του και τις εγκαταστάσεις του στη Νεράιδα, λίγο πριν τη γέφυρα, διοργανώνει διάφορες ναυταθλητικές δραστηριότητες.

Ψάρεμα στην λίμνη και διαγωνισμός ψαρέματος, κολυμβητικοί αγώνες, ο διάπλους της λίμνης, σκι και κωπηλασία στην λίμνη με Πανευρωπαϊκούς και Πανελλαδικούς Αγώνες, ο ποδηλατικός γύρος της λίμνης Πολυφύτου είναι κάποιες από τις αθλητικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.

Αξιοθέατα

Η Νεράιδα είναι ένα πολύ μικρό γραφικό χωριουδάκι και έχει μόνο ένα κεντρικό δρόμο στρωμένο με κυβόλιθους. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει μικρό πάρκο με παγκάκια. Από το σημείο αυτό μπορείτε να δείτε το ηλιοβασίλεμα, το Λιμανάκι της Νεράιδας, τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Κοζάνης να αγναντέψετε όλο το δυτικό κομμάτι της λίμνης με τους μικρούς γραφικούς κολπίσκους της και όλα τα παραλίμνια χωριά που βρίσκονται βορειοδυτικά του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η μικρή πανέμορφη πλατεία με τα διάφορα δένδρα και θαμνώδη φυτά. Το κέντρο του ενδιαφέροντος σε αυτή κλέβει το ρολόι του χωριού, το οποίο είναι εγκατεστημένο πάνω σε μια επιβλητική αψίδα ύψους τεσσάρων μέτρων. Απέναντι από την κεντρική πλατεία τα ηνία παίρνει η εκκλησία – πολιούχος της Νεράιδας, ο Άγιος Γεώργιος, η οποία θα σας εντυπωσιάσει από την μοναδικά διακοσμημένη και αγιογραφημένη πρόσοψη της. Το πάρκο της Νεράιδας, με φόντο την γέφυρα και την λίμνη αλλά και την μαγευτική πανσέληνο που ανατέλλει από την κορυφογραμμή των Πιερίων, υπόσχεται μοναδικές αναμνηστικές φωτογραφίες.

Η παιδική χαρά συμπληρώνει το παζλ της κεντρικής πλατείας με τα πολλά παιδικά παιχνίδια, τα οποία προσφέρουν ώρες χαράς για τα παιδιά και ώρες ξεγνοιασιάς για τους γονείς.

Πλατεία Νεράιδας

Ο Περιπατητικός Πεζόδρομος μήκους 500 μέτρων ζώνει περιμετρικά την Νεράιδα, ξεκινά από την είσοδο του χωριού και καταλήγει στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Βαδίζοντας τον πεζόδρομο θα συναντήσετε πολλά αρωματικά φυτά, όπως τσάι του βουνού, μέντα, θυμάρι και χαμομήλι. Επίσης από εκεί μπορείτε να ανακαλύψετε μύθους του παρελθόντος και να οδηγηθείτε στην μεγάλη σπηλιά της Νεράιδας με τις φωλιές των αγριοπερίστερων και νυχτερίδων. Μπορείτε να βιντεοσκοπήσετε ή να φωτογραφήσετε ολόκληρη την λίμνη έχοντας ως φόντο τα Πιέρια , το Βελβεντό, τα Σέρβια, τα κάστρα, το φαράγγι Σερβίων και όλα τα παραλίμνια χωριά του Δήμου Σερβίων Βελβεντού. Μικρά χωμάτινα μονοπάτια ανάμεσα από το δάσος των πουρναριών σας οδηγούν στα ξέφωτα του λόφου, έτσι ώστε να απολαύσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και αν έχετε σύμμαχο τον καιρό και φανείτε τυχεροί, ένα φανταστικό ουράνιο τόξο, που το ένα άκρο του ακουμπά το λόφο της Νεράιδας και το άλλο την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων – Νεράιδα. Ακόμη θα δείτε πολλούς ερασιτέχνες ψαράδες να περιτριγυρίζονται από πολλά είδη πουλιών, τα οποία φωλιάζουν στα νησάκια της λίμνης, όπως Φλαμίνγκος, Κορμοράνους, Γλάρους, Αγριόπαπιες, Αγριόχηνες και Αγριόκοτες. Εχουν παρατηρηθεί 170 είδη πουλιών.

Νεράιδα Κοζάνης δειλινό